Sandheden om kulhydrater

Der er læssevis af videnskabelige beviser for, at den sundeste kost, du kan indtage, er en kost rig på kulhydrater. Det er blevet påvist igen og igen, at en sådan kost kan afhjælpe hjertesygdomme og diabetes, kan forebygge en lang række kroniske sygdomme, og jo, det er også blevet påvist mange gange at det kan føre til vægttab!

polysakkarid

Desværre har vi i den vestlige verden en tendens til at mæske os næste udelukkende i raffinerede simple kulhydrater og holde os fra de sunde komplekse kulhydrater. Og det er vigtigt at skelne mellem de 2 typer kulhydrater.

Mindst 99% af de kulhydrater vi spiser, stammer fra frugt, grøntsager og korn. Når disse fødevarer indtages i uforarbejdet, uraffineret og naturlig tilstand, befinder kulhydraterne sig i en såkaldt “kompleks” tilstand. Dette betyder at de nedbrydes på en kontrolleret, reguleret måde under fordøjelsen. Denne kategori af kulhydrater indeholder bl.a. de mange typer kostfibre, som næsten alle forbliver ufordøjede, men stadig giver store sundhedsfordele. Desuden indeholder de komplekse kulhydrater i fuldgyldig kost store mængder vitaminer, mineraler og tilgængelig energi. Frugt, grøntsager og fuldkorn er de sundeste fødevarer du kan spise, og de består primært af kulhydrater.

I den anden ende af spektret findes de stærkt forarbejdede, stærkt raffinerede kulhydrater, som er blevet frataget deres fibre, vitaminer og mineraler. Typiske simple kulhydrater findes i fødevarer som franskbrød, forarbejdede snacks, herunder kiks lavet af almindelig hvedemel, samt søde sager som kager og chokoladebarer og sukkerfyldte sodavand. Disse stærkt raffinerede kulhydrater stammer fra korn eller sukkerplanter, såsom sukkerrør eller sukkerroer. De nedbrydes nemt under fordøjelsen til de mest simple typer kulhydrater, som absorberes i kroppen og bliver til blodsukker – eller glukose.

blodsukkerniveau

Størstedelen af de kulhydrater, der fortæres i den vestlige verden kommer fra junkfood eller fra korn der er så forarbejdet, at der er behov for vitamin og mineraltilskud. Så når jeg taler om en kost rig på kulhydrater og fattig på fedt, så opnår du ikke fordelene ved plantebaseret kost ved at spise: pasta lavet af hvidt mel, pomfritter, danskvand, sukkerholdige morgenmadsprodukter, fedtfattige chokoladebarer o.l..

I den eksperimentelle forskning er sundhedsfordelene ved en kost rig på kulhydrater at finde i fuldkorn, frugt og grøntsager. Frisklavet plantebaseret kost.

komplekse-kulhydrater

Atkins krisen: I tilfælde af at du ikke har lagt mærke til det, er der en elefant i dagligstuen. Den kaldes for “kulhydratfattig kur” og er blevet meget populær. Næsten alle bøger og artikler om slankekure råder i øjeblikket til at “spise så meget kød og fedt, som du vil – men hold dig væk fra de “fedende” kulhydrater. At spise på denne måde udgør måske den største enkelt-trussel mod menneskets sundhed.

Når du helt udelukker kulhydrater fra din kost – nedsætter du dit kalorieindtag dramatisk. Uanset om du samtidig øger dit indtag af fedt vil dette have en afsmittende effekt på din vægt – over en kortere periode. Ingen af disse kulhydrat-fattige diæter markedsføres, som lav-kalorier diæter – men ikke desto mindre er det det de er. De foreskriver alle et dagligt kalorie indtag, som er en del under dagligt behov. Som et resultat af dette ser det ud som om de virker på kort sigt – men de opretholder ikke et langvarigt godt helbred. Mange af disse diæter er utilstrækkelige på fibre, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Mennesker har i den grad manglet succes, når det drejer sig om at begrænse energiindtaget over en længere periode, og disse diæter sætter din krop på en kalorie rutchetur. Når du udsulter din krop for kalorier, vil du tabe dig i begyndelsen, men kroppen vil efterhånden gå i “overlevelses-mode” og sænke stofskiftet, så du forbrænder færre og færre kalorier. Når du så vender tilbage til normalt indtag af kalorier vil du hurtigt tage på igen. Dette er dog kun begyndelsen på problemerne.

Læs mere om proteiner her

I en undersøgelse finansieret af Atkins koncernen selv rapporterede forskerne, at “der i løbet af de 24 uger forsøget stod på, var 28 forsøgspersoner (ud af 41, red.), d.v.s. 68%, der meldte om forstoppelse, 26 (63%) om dårlig ånde, 21 (51%) om hovedpine, 4 (10%) om hårtab og 1 kvinde (1%) om øget menstruel blødning”. De henviste også til en anden forskning, som påpegede at denne kur havde haft en negativ effekt på børn og unge, herunder tilfælde af nyresten, opkast, pause i menstruationerne, højt kolesterol og vitaminmangel. De noterede sig i øvrigt, at forsøgspersonerne udskilte hele 53% mere kalcium i deres urin, hvilket kan være katastrofalt for knoglerne. Man kan komme til at betale en meget høj pris for vægttab, hvoraf en del blot er væsketab i begyndelsen.

Læs mere om ketose her

En anden undersøgelse af kulhydratfattige kure, som blev udgivet af forskere i Australien, konkluderede, at “der er en sammenhæng mellem en langsigtet begrænsning af kulhydratindtag og komplikationer, såsom hjertearytmi, svækket kontraktionsfunktion i hjertet, pludselig død, knogleskørhed, nyreskade, øget kræftrisiko, reducerede fysiske evner og lipidforstyrrelser. Kort sagt er det kun de færreste, der vil formå at holde sig til sådan en kost resten af livet, og selv hvis nogen formår at gøre det, vil de muligvis udsætte sig selv for alvorlige helbredsproblemer på et senere tidspunkt. En læge har kaldt det for en “gør-dig-selv-syg-kur”. Man kan også tabe sig ved at gennemgå kemoterapi eller blive afhængig af heroin, men det kan heller ikke anbefales.

Hvis du gerne vil tabe dig så læs her