Proteinets ufortalte historie

Lige siden proteinet blev opdaget i 1839 har det fremstået, som det helligste af alle næringsstoffer. Alene navnet stammer fra det græske ord proteios, som betyder “af største vigtighed”.

Protein

I det 19. århundrede blev protein et synonym med kød, og denne association er nærmest blevet hos os lige siden. Mange mennesker sidestiller i dag stadig protein med animalske fødevarer, og dogmerne omkring protein censurerer og styrer næsten enhver tanke indenfor biomedicinsk forskning, og måden vi vejledes på af næsten alle der beskæftiger sig med sundhed og ernæring.

Vi er kulturelt forudindtaget – hvis man er civiliseret og velhavende spiser man masser af kød. Men er det i virkeligheden den bedste ide at indtage animalske produkter for at dække vores behov for protein?

Protein er en livsvigtig bestanddel af vores kroppe, og der findes hundredtusindvis af forskellige typer. Proteiner er opbygget som lange kæder bestående af hundredevis eller tusindvis af aminosyrer, af hvilke der findes 15-20 forskellige slags, alt efter hvordan man tæller. Proteiner slides og skal regelmæssigt udskiftes. Dette opnås ved at vi indtager fødevarer, der indeholder protein. Forskellige proteiner siges at være af forskellig kvalitet alt efter, hvor gode de er til at levere de nødvendige aminosyrer.

De fødevarer vi indtager, skal indeholde omkring otte aminosyrer, som vi behøver for at kunne fremstille vævsprotein. De kaldes “essentielle”, fordi vores kroppe ikke selv kan lave dem.

Ordet kvalitet handler i denne kontekst egentlig om, proteinernes evne til at levere de rigtige typer og mængder aminosyrer, som der er brug for til at fremstille vores nye proteiner, og hvor effektivt (dvs hvor hurtigt) proteinet er til at fremme vækst. Med denne definition på kvalitet, er det faktisk menneskekød, som indeholder præcis den rette mængde aminosyrer, og dermed opfylder kravene bedst. Da vi jo af høflighed ikke spiser hinanden, må vi nøjes med det “næstbedste” – som er animalsk protein. Alt ville således være i fineste orden, hvis størst effektivitet svarede til bedste sundhed, men det er ikke tilfældet, og det er derfor at begreberne effektivitet og kvalitet bliver misvisende.

Ikke blot findes der en del lødig forskning, der viser, at planteprotein, som muliggør langsom, men regelmæssig proteindannelse er den sundeste type protein – men der findes også tusindvis af forskningsresultater der viser, hvor uhensigtsmæssig det er at indtage de mængder animalsk protein, som vi gør i den vestlige verden i dag.

Således har utallige undersøgelser vist at ikke blot kan plantekost forebygge og bremse hjertesygdomme, kræft, fedme, grå stær, øjensygdomme. kognitiv dysfunktion,  knogleskørhed, diabetes, sklerose og andre autoimmune sygdomme – det har også en reversibel (omvende) effekt. En sværvægter indenfor denne forskning er Dr. T. Colin Campbell. En del af hans forskning er offentliggjort i bogen “Kinastudiet”. 

I “Kinastudiet” dokumenterer han bl.a. hvordan man kan tænde og slukke for kræft, hjertesygdomme, diabetes, fedme, autoimmune sygdomme og meget mere. Resultaterne er konsistente og statistisk signifikante.

Den enkle simple opskrift er at omlægge din kost fra vestlig standard, hvor vi indtager i gennemsnit 20% animalsk protein, til højst 5% animalsk protein.

Vi ved, at menneskekroppen, som er udstyret med et utrolig komplekst stofskifte, kan udlede alle de essentielle aminosyrer fra den naturlige variation af planteproteiner, som vi støder på hver eneste dag. Det kræver ikke, at vi indtager større mængder planteprotein eller nøje planlægger hvert eneste måltid. Alle vegetabilske fødevarer — frugt, grøntsager, kornprodukter, bælgfrugter og nødder — indeholder proteiner. Frugt og kornprodukter indeholder færre proteiner end fx grøntsager og bælgfrugter i forhold til kalorieindholdet, men alligevel en del proteiner. Desværre har det sejlivede koncept omkring proteinkvalitet i høj grad sløret denne oplysning.

Ikke blot er for højt indtag af animalsk protein direkte usund – men en kost bestående af frisklavet plantekost kan endda forebygge, bremse og helbrede  velfærdssygdomme!

Se også statistikkerne, som underbygger dette

Praktisk info: Mangler du en opskrift som kan erstatte din yndlings opskrift med kød – og du ikke finder den på bloggen – så skriv til mig. Måske har jeg et forslag til dig 🙂 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *